Spring naar inhoud
23 maart 2021

Directeur Tablis over het warmtenet

Tablis Wonen verhuurt en beheert 4600 woningen in de gemeente Sliedrecht en Molenlanden. De woningcorporatie vindt het belangrijk dat haar huurders plezierig wonen en een fijn en betaalbaar thuis hebben. Nu en in de toekomst. Bij plezierig wonen in een goed thuis hoort ook verduurzaming. De aansluiting van woningen op het warmtenet past daarbij. Liesbeth Marchesini, directeur-bestuurder van Tablis Wonen, legt uit waarom.

Waarom aardgasvrij?

“Wereldwijd spraken we met elkaar af dat de temperatuur maximaal 2 graden mag stijgen. Hiervoor moet de CO2-uitstoot omlaag. Anders warmt de aarde teveel op en wordt een onleefbare plek. Om die doelstelling in Nederland te halen, moeten we naar gasloos. We kunnen dan woningen niet meer verwarmen met aardgas. In Nederland willen we in 2050 van het aardgas af. Woningcorporaties bezitten samen ruim 2 miljoen woningen. Zij zijn daarmee startmotor: als zij starten met het gasloos maken van woningen, dan kan de rest misschien makkelijker volgen.”

Waarom warmtenet?

Om een woning aardgasvrij te maken, zijn er in principe vier mogelijkheden:

  • All electric: de woning krijgt warmte door elektrische warmtepompen.
  • Groen gas: gas dat vrijkomt bij bijvoorbeeld vergisting gaat de woning verwarmen.
  • Waterstof: waterstof wordt gemaakt met elektriciteit. Vervolgens verbrand je waterstof om de woning te verwarmen
  • Warmtenet (of stadsverwarming): een buis met heet water loopt door de wijk en de woningen voor verwarming. Het water kan z’n warmte op verschillende manieren krijgen. Op termijn moet dat zonder gas gebeuren.


“Van deze vier manieren heeft het warmtenet de laagste maatschappelijke kosten. Dus waar het kan, heeft een warmtenet de voorkeur. In Sliedrecht staan de woningen veelal redelijk dicht op elkaar en is er veel hoogbouw. Hier is een warmtenet de goedkoopste oplossing. All electric is duurder. Het vraagt een hele goede isolatie van de woning en veel technische apparatuur om de woning comfortabel te krijgen. Waar geen warmtenet kan komen, is dit een optie.”


“Groen gas en waterstof zijn niet op grote schaal geschikt voor het verwarmen van woningen. Het is maar heel beperkt beschikbaar. En het is vooral geschikt voor het maken van hele hoge temperaturen, die in de industrie nodig zijn. Naar verwachting gaan groen gas en waterstof dan ook vooral naar de industrie. En naar wijken waar geen wamtenet kan komen en all electric ook geen optie is, zoals de historische binnenstad van Dordrecht.”


Liesbeth Marchesini

Tablis Wonen vindt het belangrijk dat huurders een fijn en betaalbaar thuis hebben. Daarbij hoort ook verduurzaming. De aansluiting van woningen op het warmtenet past daarbij. Liesbeth Marchesini legt uit.