Het mot êêst warre wil 't rêêje
In Sliedrecht-Oost wordt gewerkt. Op allerlei plekken in de wijk liggen straten open, is bouwmateriaal te zien en zijn aannemers aan de slag. Van het vervangen van de riolering in Vogelbuurt-Noord, de aanleg van warmtenet in Noord en Zuid, de nieuwe riolering langs de Thorbeckelaan; er gebeurt ontzettend veel. En dat blijft de komende jaren ook nog zo. Op dit moment ligt de focus op twee zaken, waarvan het logisch en kosten efficiënt is om die tegelijkertijd te doen. Allereerst het vervangen van het riool en daarnaast de aanleg van het warmtenet, in deze fase voor de woningen van Tablis. Omdat de grond dan toch open ligt versterken we ook het elektriciteitsnetwerk en vernieuwen we de waterleiding. We nemen u als inwoner van de wijk nog eens mee in de keuzes die we maken. Want we begrijpen ook dat het soms best ingewikkeld is en wellicht niet logisch lijkt dat alles tegelijk openligt.
Maar eerst even terug in de tijd. Waarom is deze grote operatie nu eigenlijk aan de gang? Is dat nu echt wel noodzakelijk? Hoe zat het nu ook alweer?
Als gemeente moeten we er natuurlijk voor zorgen dat de basis voor fijn wonen in Sliedrecht er is. Dat betekent een goed functionerende riolering, goede elektriciteit in uw omgeving, en een fijne buitenruimte voor een stukje woongenot. We kunnen ons voorstellen dat de werkzaamheden in de gemeente dit beeld nu niet oproepen. Maar echt, daar gaan we uiteindelijk weer naartoe!
Bewuste keuzes
Er is heel bewust gekozen om al deze werkzaamheden deels tegelijk of met overlap te doen. Dat vraagt om een toelichting. Veel van de werkzaamheden die nu aan de gang zijn in Sliedrecht-Oost hebben met elkaar te maken. Het is alweer ruim twee jaar geleden dat we de eerste keer bij u aanklopten met de enquête over Sliedrecht Oost en een aardgasvrije toekomst. Om een warmtenet aan te kunnen leggen moet de openbare ruimte opengebroken worden. Dat is natuurlijk gelijk een goed moment om de riolering, die inmiddels in de hele wijk aan vervanging toe is, te vernieuwen. Ook de elektriciteit wordt aangepakt, en de volgende fase van de aanleg van het warmtenet. Als dat allemaal gebeurd is kan de openbare ruimte (de wegen, het groen en parkeerplaatsen) weer goed en netjes ingericht worden.
Onverwacht
Bij al die werkzaamheden lopen we wel eens tegen onverwachte situaties aan. Leidingen die net even anders blijken te liggen dan op de tekening aangegeven. Een waterleiding die geraakt wordt. Werkzaamheden die net iets uitlopen. Allemaal zaken die voor u en ook voor ons niet prettig zijn. Maar soms wel realiteit. We doen er alles aan om dat soort situaties zo snel mogelijk op te lossen en uw overlast minimaal te houden. Aan al die werkzaamheden zijn ook nog eens de rioleringswerkzaamheden op de Thorbeckelaan toegevoegd. Na een sinkhole op de parkeerplaats van de supermarkt bleek bij inspectie dat dat stuk riolering dringend aan vervanging toe was. Om narigheid te voorkomen is deze situatie gelijk aangepakt.
Door deze werkzaamheden op deze manier te plannen, werken we efficiënt én kostenbewust. Daarnaast is het belangrijk om al de ondergrondse werkzaamheden nu te doen, zodat de grond erboven straks weer kan gaan ‘zetten’; door het belasten van de grond wordt water en lucht eruit gedrukt en zakt de grond meestal wat. Dat verklaart direct waarom er kuilen kunnen ontstaan nadat de straat voor de eerste keer dichtgelegd wordt. Als de ‘zetting’ uit de grond is, wordt de straat definitief en met nieuw materiaal aangelegd. Als al het ondergrondse werk af is kan de kruising Thorbeckelaan – Vogelenzang straks ook vernieuwd worden. Daar komt een goede oplossing die de veiligheid van de Thorbeckelaan zeker gaat vergroten.
Maar dit alles kost dus tijd. Veel tijd. Tijd waarin u als inwoner overlast ervaart. Met alle partijen doen we er alles aan om u te informeren over de zaken die gaande zijn. Via de nieuwsbrief, via bewonersbrieven, via de bouwapp. En dan nog kunnen we het ons voorstellen dat niet altijd alles helder en duidelijk is. Geef dit dan aan. Want we nemen u graag mee en vertellen u graag wat, hoe en waarom we bepaalde dingen doen.
Toekomst
Wethouder Ton Spek vult aan: “Het is hartstikke vervelend om als bewoner van Sliedrecht-Oost tussen de werkzaamheden te moeten wonen en leven. En toch doen we dit om te zorgen voor een wijk die straks helemaal klaar is voor de toekomst. Want we willen uiteindelijk allemaal dat de riolering goed werkt, dat alle kabels en leidingen weer lange tijd meekunnen, en dat we klaar zijn voor een duurzame toekomst. Zoals het Sliedrechts gezegde ons vertelt; Het mot êêst warre wil 't rêêje “
Heeft u nog vragen over de werkzaamheden in Sliedrecht-Oost? Neem dan contact op met projectleider Edwin Versluis, via projecten@sliedrecht.nl of via telefoonnummer 0184-495894.
In Sliedrecht-Oost wordt gewerkt. Op allerlei plekken liggen straten open en zijn aannemers aan de slag. Het lijkt misschien niet logisch dat alles tegelijk openligt. Toch is heel bewust gekozen om het werk deels tegelijk of met overlap te doen.