Spring naar inhoud
Home Project Alternatieven aardgas


Er zijn verschillende duurzame alternatieven om huizen te verwarmen en om te koken. Het verwarmen van uw huis kan bijvoorbeeld door aansluiting op een warmtenet of met een warmtepomp. Voor koken is inductie de meest logische oplossing. In de PDF-bestandTransitievisie Warmte Sliedrecht staat wat per wijk of buurt de meest logische alternatieven zijn voor aardgas. En welk tijdpad daarbij hoort.


Warmtenet

Een warmtenet is een ondergronds netwerk van goed geïsoleerde leidingen waar warm water door stroomt. Dat warme water verwarmt de woningen en gebouwen in de buurt. In de woning haalt een warmtewisselaar de warmte van het net en zet deze over naar de leidingen in huis. Zoals de radiatoren en het systeem voor warm water in de kraan. De temperatuur in huis regelt u gewoon met een thermostaat in de kamer en knoppen op de radiatoren. Na gebruik gaat het afgekoelde water door de leidingen terug naar de warmtebron. Hier wordt het opnieuw verwarmd.

Lees meer over het warmtenet in Sliedrecht

Warmtepomp

Een warmtepomp is een elektrisch alternatief voor de cv-ketel. Een warmtepomp is heel goed te combineren met zonnepanelen of een zonneboiler. Belangrijk is wel een goede isolatie van de vloer, muren, ramen en het dak van het huis. Ook een hybride warmtepomp is mogelijk, zeker als tussenstap naar volledig aardgasvrij. Dit is een warmtepomp gecombineerd met een cv-ketel op gas. De ketel springt dan alleenop de koudste dagen bij om het huis warm te krijgen.

Lees meer over de warmtepomp

Biogas

Biogas wordt gemaakt door mest of andere organische afvalproducten te vergisten. Dit gas kan worden opgewaardeerd tot dezelfde kwaliteit als aardgas. Dan heet het groen gas. Het werkt in huis precies hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken. Het grote verschil is dat biogas een duurzame herkomst heeft.

Waterstof

Waterstof wordt gemaakt door water met behulp van elektriciteit om te zetten in gas. Het is dan ook geen energiebron, maar een energiedrager. Als hiervoor zonne- of windenergie wordt gebruikt, dan spreken we van groene en dus duurzame waterstof. Waterstof werkt net even anders dan aardgas. Maar met een paar aanpassingen kun je het direct gebruiken om woningen te verwarmen. Om waterstof op grote schaal te maken, is heel veel duurzame energie nodig. Dat is er nu niet. Waarschijnlijk gaat waterstof daarom de komende jaren vooral naar de industrie en het vrachtverkeer.

Warmte- en Koude Opslag (WKO)

Warmte- en Koude Opslag (WKO) werkt met twee grote reservoirs met water onder de grond. Deze reservoirs

worden in de zomer gebruikt om warmte op te slaan. In de winter geven ze deze warmte weer af. Zo verwarmt een WKO in de winter en koelt in de zomer. Een WKO is eigenlijk een kleinschalig warmtenet voor grote gebouwen, zoals een school, ziekenhuis of appartementencomplex. Je kan een WKO ook gebruiken voor individuele woningen. Hierbij wordt de WKO bijna altijd gekoppeld aan een warmtepomp.

Elektrisch koken

Als een woning niet meer is aangesloten op het gasnet, kunt u ook niet meer koken op aardgas. U moet dan overstappen op elektrisch koken. Koken op inductie is de meest veilige en energiezuinige manier. Want hierbij gaat de energie direct van de kookplaat naar de pan. Koken op inductie heeft ook veel andere voordelen. Zo is het veel sneller, beter te controleren en u maakt de kookplaat makkelijk schoon.